De Slavernij Voorbij

De Slavernij Voorbij

In 2013 is het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Dit wordt dit jaar groots gevierd. Maar ondanks dat dit lang geleden is, zijn de sporen van de slavernij nog steeds zichtbaar en voelbaar bij grote groepen jongeren van Surinaamse-, Antilliaanse- of Afrikaanse afkomst. In hun familiestructuren en sociale bewustzijn, maar ook in mode, religie en omgangsvormen. Sporen van drie eeuwen gruwelijke slavenhandel zitten nog diep in het collectieve geheugen van het nageslacht.



Omdat het al zo lang geleden is staan weinigen stil bij de gevolgen die de slavernij nog heeft op de manier waarop we naar elkaar kijken en met elkaar omgaan. De beladenheid van deze gezamenlijke geschiedenis gaan we liever uit de weg. We zijn toch niet verantwoordelijk voor de daden van onze voorouders? Bovendien leven we nu in een maatschappij met gelijke kansen voor iedereen.


De vierdelige serie ‘De Slavernij Voorbij?’ nuanceert deze opvattingen en laat zien welke rol het slavernijverleden nu nog speelt onder Nederlandse jongeren met Afrikaanse voorouders. Niet om te verwijten, maar om te begrijpen.


‘De les van Lotte over slavernij was geweldig. Er ontstond een kleine discussie, iedereen deed goed mee. We gaan dit onderwerp in het vervolg vaker bespreken.’ – Neline, docent VMBO


Presentatoren Akwasi Ansah en Stacey Esajas gaan op zoek naar de sporen van ons slavernijverleden. Ze spreken met historici, godsdienstkenners, stamboomonderzoekers en andere deskundigen om de feiten boven tafel te krijgen. Maar vooral duiken ze in verschillende jongerenculturen op zoek naar jonge mensen die vormgeven aan hun geschiedenis middels dans, muziek, theater, debat, enzovoort.

‘Ik heb de eerste les uit het lespakket gegeven in het eerste leerjaar niveau 4 van het Scalda College. De leerlingen vonden het erg interessant!’ – Desiree Theodoron, Scalda College

Bekijk de trailer

Back to Top