Hart voor mijn Buurt

Hart voor mijn Buurt

Jongeren van het ROC van Amsterdam hebben een negatief imago. Door hun grote culturele diversiteit, de associatie van het MBO met de onderkant van de samenleving en doordat de buurten in Amsterdam West en Nieuw-West waar ze wonen vaak geplaagd worden door hoge werkloosheid, armoede en onveiligheid. Hierdoor ontstaat een toenemende angst voor elkaar en voor deze (vaak islamitische) jongeren in het bijzonder.

Op zoek naar verbinding in de wijk

Met het project ‘Hart Voor Mijn Buurt’ gaven jongeren een tegengeluid: ze creëerden een sneeuwbaleffect aan sociale cohesie en positieve beelden. 75 mbo-jongeren trokken de wijken in en maakten contact met bewoners en vrijwilligers. Ze vragen mensen naar hun persoonlijke betrokkenheid bij de buurt en stuitten op vele hele mooie initiatieven.

Sada (MBO-leerling van het ROC): ‘Ik zie dit echt als een les. Ik heb iemand ontmoet die zich inzet voor zijn buurt door de armoede te bestrijden. Ik heb gezien hoe belangrijk dit is.’

Persoonlijke ontmoetingen

De 75 jongeren creëren in totaal 600 ontmoetingen met mensen uit de buurt. Ze komen in contact met mensen die iets doen voor anderen, met andere culturen en generaties, met mensen die te maken hebben met eenzaamheid, werkloosheid, onveiligheid en schulden en met mensen die gebruik maken van burenhulp. Zo krijgen zij een goed beeld van wat het sociale geluk en de verbinding in een buurt kan vergroten en waar de behoeftes van bewoners liggen. Contact met buren, een gevoel van veiligheid en sociale cohesie is van groot belang voor geluk in de buurt.

‘Door de rollenspellen kregen de leerlingen praktische tips van jullie en van elkaar. Zo wordt het project en het doel van de gesprekken met buurtbewoners tastbaar’ Laura Polder, docent ROCvA College West.

Fototentoonstelling en filmvertoning

De meest bijzondere ontmoetingen worden door Stichting Turning Point samen met de jongeren vastgelegd in 6 filmportretten en 15 portretfoto’s. Het resultaat wordt door de jongeren tijdens een feestelijke kick-off gepresenteerd aan wethouders, professionals, docenten, de mensen uit de buurten en andere jongeren.

Het ROC zet de films in om jongeren te motiveren om hun buurten te onderzoeken en contact te leggen met mensen uit de buurt. De fototentoonstelling heeft 10 maanden lang verschillende publieke ruimtes in Amsterdam aangedaan (waaronder de Centrale Openbaren Bibliotheek Amsterdam, de Hallen en het ROC).

‘Ik vond het aan het begin super spannend om te doen maar ben achteraf heel erg blij dat ik naar voren ben gegaan in het theater. Dat soort dingen wil ik graag vaker doen in mijn leven dus was dit een mooi leermoment. Ik wil jullie hartstikke bedanken dat wij allen mee mochten doen aan dit project’ Stan, mbo-leerling, 18 jaar.

Vervolg

Door het succes krijgt het project momenteel een vervolg in Utrecht en Amersfoort.

Bekijk een aflevering

Back to Top