Ontmoetingen tussen oud en jong ontstaan meestal niet vanzelf. Jongeren en ouderen maken weliswaar deel uit van dezelfde samenleving, maar leven vaak in hun eigen context. Nog altijd hebben ouderen en jongeren hardnekkige vooroordelen over elkaar, zoals: ‘jongeren hebben geen respect voor ouderen’ en ‘bejaarden zijn saai en zeuren’.
‘Er zijn veel vooroordelen over ouderen, dat ze zeuren bijvoorbeeld. Maar ik weet wel beter nu!’ – Gerben, ROC-leerling
Het project Op mijn Stoep wil wederzijdse negatieve beeldvorming doorbreken. Het project laat zien dat jongeren wel degelijk betrokken, leergierig en geïnteresseerd zijn en dat ouderen belangrijke dragers zijn van cultuur en historische kennis. Bovendien blijkt dat beiden het ook nog leuk met elkaar kunnen hebben, ze delen dezelfde emoties. Als verbindend element is gekozen voor de buurt waarin de oudere vroeger en de jongere nu woont. De jongere neemt een oudere mee op stap en trekken samen die buurt in, halen herinneringen op en verbazen zich over vroeger en nu.
’Ik vroeg aan die oudere vrouw hoe ze verliefd was geworden. Zo lief hoe ze toen vertelde over haar eerste zoen!’ – Lale, ROC-leerling
Het project Op mijn Stoep is uitgevoerd in de Provincies Noord-Holland, Brabant, Zeeland, Gelderland en Zuid-Holland, met de volgende ROC’s: ROC van Amsterdam, ROC Tilburg, ROC Zeeland, ROC Westerschelde, ROC Aventus en ROC Leiden.
‘Die jongen stelde ons heel veel vragen en deed heel erg zijn best. We hadden een leuke dag samen. Ik hoop dat we elkaar nog eens zien.’ – Mevrouw Van Hoorn, 87 jaar.